Tuesday, August 25, 2009

Jangan Hangat-hangat tahi ayam sudah laaa...

Aku telah mula berminat terhadap sesuatu perkare.

Tapi tak tau sejauh mane keazaman aku neh!

Aku telah mulai membeli gadjet2..

Gadjet apakah itu?

Semoge aku terror lah nnt..Ngeh3x

Tenkiu Sifuuuu...silelah beri tunjuk ajar kepada ku lagi

post signature

Sunday, August 16, 2009

L.O.V.E is CINTA

Hurm..kenape yea dengan tajuk seperti di atas yea? Owh! itulah status yang selalu tertera di YM mahupun Fesbuk kawan baikku CT. Uish! Name sebetul beliau ialah Noor Afdzan Mohd Sahandri Ghani..tp name panggilan yang melekat panggil CT saje...

Pada 8hb Ogos 2009, kawan baikku CT telah selamat ditunangkan dan dinikahkan dalam satu majlis dengan seorang jejaka yang bername Azrul yang telah 'mengembalikan' senyuman CT. Kami sebagai kawan melahirkan rase gembira x terhingga dengan kebahagian yang dikecapi CT kini...sudah tentu ibu bapanye, adik-beradiknye dan saudara-maranye pun lagilah gembira dan bersyukur dengan situasi yang berlaku sekarang.

Siti..kamu seorang yang tabah!!! Aku sayang Kamoooo...Moge cinta kau dan Azrul kekal hingga ke akhir hayat bukan hingga ke tua(kate tok kadi).

Aku dan CT

Aku, CT dan Ayu ( x cukup korum neh!)

Ibu Sape lah yang sengal neh..

Aku n Ayu

post signature

Thursday, July 30, 2009

My 1st Tag!!


Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie:
Pemberi award neh aku panggil Kak Shima jer..terima kasih sudi meng"tag" yea..hahaha...lembab gile aku nak selesaikan 1st tag aku neh..
5 fakta menarik tentang Kak Shima neh adalah :-
1. Suka memasak - tak percaye..silalah melawat blog beliau...aku pon selalu jer try masakan yg beliau published dalam blog..hahaha..tp yg simple2 jer..
2. Beliau lah orang pertame yg jadik member blog yg ntahape2 neh..
3. Kak Shima neh manje ngan suaminyer..hahaha! hari tuh kan "saye terdengar akak bersembang2 ala2 manje gituh ngan cek abg tru hp"
4. Oh! Kek...Kak Shima neh pandai wat kek juge..aku da tempah dah dari beliau..best3! kuih mueh pon serba pandai..suke jer die neh mentoray macam2 masakan...kagum btol!!
5. Beliau juge seorang yang baek dan x kedekot ilmu..kalo x baek..xmo lah kawan! hahaha..thanks ye akak...sudi menjadi kawan saye dari sejak mule berjumpe di FBMK!..kihkihkih! tem tuh x kenal saper pon!!
Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :
1. Name somi ku Mohd. Mahrus B. Mainon. Org Tanjung Karang.
2. Name si anak Ariesha Nashwa..Kami panggil E-Sha jea..
3. Aku anak sulung dari 3 baradek..dan satu2nyer anak perempuan kepada pasangan En Hanusi dan Pn Noriani..
4. Pernah 3 kali frust bercinte (erk! tuh pon nak citer ke??)
5. Aku neh sangat2 dendam+benci ngan 2 org jer manusia di dunia ini..Sorang laki sorang pompuan..tp pompuan tuh bkn org yg rampas pakwe aku.hahahah! cesss! awat aku neh tertiberh jer..(bile la aku dapat memaafkan ngan betol2 ikhlas kan??)
6. mase tem sek.menengah dulu..aku pernah kene marah yg bukan kesalahan aku..tau dak ape aku buat?? hahahahahaha...aku tolak kerusi meje makan yg antik tuh smpi bunge kat kepala kerusi tuh patah..mase tuh mak pak aku dah kuar rumah..melihat akan kepatahan bunge kerusi tuh..aku cantumkan balik gitu aje..tp takot jugak weh!..then scr tibe2 adek lelaki aku dtg lalu tgn nyer terpegang kepala kerusi tersebut lalu tercabut balik..apakah tindakan aku....ahah! tak tahu! sape buat! kan da patah! adek aku cuak siot!!! ngeh3! jahat nyer aku tuduh die pulak..yg adek aku percaye die yg wat jadi patah..di akhir cerite..kerusi tuh dihantar blk ke kilang yg membuat nyer lalu diganti baru..dlm hal neh..xder sape pon kene marah..Cess!!
7. Ader kuiz teke kacang merah dalam sejenis radas makmal yg aku luper namenye..mirip kelalang kon tp besar...muncungnyer tirus sgt...TAU APE KAMI BUAT!!! kami buke penutup tuh dan kira la kacang merah ituh..ader 4 org budak pompuan termasuk aku..kira seploh2 pastuh msk dalam kotak kapur....hahahha! tau dak! nak kira bukan maen senang..cepat je..tp..ya Allah..nak masukkan balik kacang dalam radas makmal tuh sorang jer buleh buat...aku igt lagi kawan aku nih..May namenyer..mengigil tangan die nak masukkan balik dlm saat2 genting..tetibe sorang budak cina ni report secara kuat..CIKGU..ADE SEGELINTIR PELAJAR KIRA KACANG MERAH!!..ayat skema tul..tem neh kacang x abis masuk lagi neh!yg Cikgu kimia x percaye..die abaikan saje..hahahaha! tp sebaik sahaja cikgu matematik dtg pastuh melaungkan " Sape Ambil kacang merah saye??"..huhuhuhu...mujur siap da masukkan sume2 kacang tuh! fuhhhh~~~~di akhir citer...penyertaan kami satu kelas dibatalkan setelah disoal siasat walopun cikgu matematik pon x percaye yg kami telah mengirenyer..tp ampesss!!! hadiahnyer bukanlah selumayan mane...
8. Aku neh kalo kene selseme..teruk bagai...
9. Aku sedang nak menguruskan badan..
10. Aku mau pandai wat kek cam Kak Shima..adoyaiiii! bile mau pegi menuntut ilmu neh...
Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe ttg mereka :
Oh! maaf kan daku..ketika ineh aku tiada byk member blog lg..make award neh terhenti di sini saje..xperkan..kan...kan..

post signature

Friday, July 3, 2009

Aktiviti Kami Minggu Lepas

Owh! sengaja betul menghapdet cerite yg basi seminggu..en3 ini aku mau mencatat aper yg kitorg wat pada weekend yg lepas. Pada sabtu lepas (26/6/09) kami sekeluarga telah pulang ke Tangjung Karang yakni rumah mak mertuaku aka tempat kelahiran Incik Mahrus kite (IMK) lah. Kami bertolak seawal 8 pg dan sampai ke Tg. Karang kul seploh camtuh. Sampai2 sana IMK bgtau yang Karnival Bank Rakyat sedang berlangsung. Maka pada petang tersebut, kami sampai jua ke tapak karnival tersebut..Dah namenyer pon Karnival macam pesta lah juge gamaknyer...uish..meriah betul..Mujur gaklah kebetulan senang dapat parking. Suke betul tengok belon2 karekter kartun yang dijual..Aku pon tak melepaskan peluang membelikan Hello Kitty untuk E-Sha..Ibunyer gediks tul! Jangan taktau..heheh





Malam tersebut, kami dan keluarga mertua pulun makan durian lah pulak..musim durian kan sekarang nih..sana sini org juai durian..mane tak terlioq! hehe..


Keesokkan harinyer..lepas sarapan, IMK bawak E-Sha masuk hutan nak merentasi ke rumah lame MIL..aku plaks datang kendian..pas melawat2 sane..kami balik rumah MIL pastuh mandi2 n siap2 mau pulang dalam kul seploh tuh..



E-sha buat pertama kali dipakaikan baju kurung yang baru dibeli kat karnival kelmarin..mujur cun! Sebab pe pki baju kurung laks ni..huhu..sbb mau pegi kenduri kawen anak kak Jem kat Cheras Jaya. Kat sane jumper plak mak n ayah aku yg tumpangkan adek lelaki aku dan aweknyer ke kenduri anak kak Jem . Diorg mau pegi ke kenduri laen yg berdekatan ngan kawasan tuh..langsung diajaknyer kami ke kenduri kawen org tuh..Pas gi kenduri tuh..kami patah balik ke kenduri anak Kak Jem sebab belom mintak diri lagi nih kat tuan rumah..after meet each other, kami pi pulak kenduri cukur jambul cucu toktam aku ngan mak n awek adek aku Yanie. Ayah n adek balek rumah lah pulak...Pi pon x lame2, pas makan2..kami pon balik...Sebelom sampai rumah hantar yanie ke rumah sewanye dulu..mak ai..bawah rumah sewanye de kedai juai basikal..sekali lagi aku tak melepaskan peluang menghabiskan duit membelikan E-Sha 'kenderaan'..murah jerk!!


Aduh! cam marathon pulak...waktu malamnyer pulaks window shopping kat Alamanda..Sengaja mau memanfaatkan cuti IMK..bukannyer selalu tau!

Sekadar selingan yang bukan aktiviti hujung minggu,.....hari Isnin nyer pulak pi pasar malam kat Serdang, beli belon lagik untuk E-Sha..agaknyer..kami telah fanatik ngan belon...Aku beli belon ini adalah kerana aku menghargai kemahiran si penjual belon..ye r..siap leh buat berbentuk2 lagi..aku sangat suke..RM 1.50 jer..agaknyer kalo aku xder keje..aku nak juai belon lah..buleh ke? hehehehe...

post signature

Wednesday, July 1, 2009

kami sudah 2 tahun bersame...



Alhamdulillah, berkat dari yang Maha kuasa, kami bahagia setelah 2 tahun kami bersama. Ku doakan semoga hubungan ini kekal mesra, ceria, diserikan lagi dengan segala sokongan bagai....tolenrasi dan kerjasama yang utuh..dan aper yang penting..Saling sayang menyayang antara kami yang tanpa jemu..oh...xmo jemu plz...




Kami telah bertunang pada Bulan 9 tahun 2006 (luper plaks tarikh...tembak kang!!), diijabkabulkan pada 30hb Jun 2007 (semalam lah 30hb Jun 2009 anniversary kami) dan disandingkan pada 7hb 7 2007.


Pada ulang tahun yang pertama, kami celebrate dengan mengadakan kenduri aqiqah dan cukur jambul untuk puteri kesayangan kami..Ye! kami telah memakai baju nikah kami semule..heheh!



Dan..semalam kami telah menyambut secara simple di rumah sewa kami..hanya kami bertiga! Untuk peristiwa ini, dek kerana teringin mau makan kek buatan kak Shima, make aku telah meng'order'nyer dari beliau..trimas sudi amek order..ini adalah kerna ku menghargai kemahirannye..



Incik Mahrus kite (IMK) balik kul seblas malam camtuh..sebelom tuh..aku telah berhempas pulak wat lauk..waa..lauk apakah ituh..menunyer adalah..



Rendang Ayam (cam nak raye plaks), sayur sawi goreng simple, telur rebus goreng (dpt dari kenduri anak Kak Jem) dan air suam (hauhauaha)...Cam x kene jerk menu nih?




IMK marah2 lah bile balek..ape kes?? Cuti x dapat daaaaa....aku try releks. Pelan minggu nih mau pi Pangkor tau..hancus lunyai! Menci! Pabila dok ngadu itu inih, IMK ternampak kek di atas meja...e eh! canteknyer kek...(ngeh3..mcmlah aku yg wat kek)

Tatkala itu, E-Sha laks ngulit2 nak bangun dari tido..wah..ini sudah bagus..leh r tangkapkan gmbr aku ngan IMK (E-Sha kicik lagi daaa)...Maka, bergambar ngan E-sha je lah ikot turn.


Sangat hepy bile tem tiop lilin spesel tuh..sebab E-Sha kan ader..pabila beliau jadik tukang tiop lilin yang tak bertauliah, amatlah lucu ngan aksi die tuh..geram!!


video

post signature

Ariesha Nashwa

Dengan bangganya, aku ingin memperkenalkan puteri sulungku... Ariesha Nashwa Binti Muhammad Mahrus nama diberi. Nama singkatan yang telah diilhamkan dari ibunye iaitu aku ialah E-Sha. E-Sha telah dilahirkan di Hospital Putrajaya pada 6hb April 2008 jam 8.27 minit pagi setelah 33 minggu di dalam kandungan dengan beratnyer ketika dilahirkan ialah 2.19 kg.
E-sha telah banyak melepasi citer2 yang menarik. Contohnyer Hari Kenduri Aqiqah dan Cukur Jambul, Hari raye nyer yang pertama, bercuti2 Mesia bersame ibu dan ayah tercinte..heheh..tem demam, peristiwa yang wat ibu n ayah sangat traumalah haper lah (aih menarik ker?), miles stone beliau dan lain2..ye lah E-sha skang dah Setahun 3 Bulan..Citer2 die mase baby hanya terlekat di ingatan kami sahaja..Xper lah.. kehidupan mesti diteruskan(aceceh!)..Selepas ini..pasti banyak catatan untuk E-Sha..ye! pasti..Sayang kamoo!




post signature

Thursday, June 25, 2009

E-sha is One


3 bulan telah berlalu meraikan E-sha yang sudah pon setahun umurnya pada 6 April 2009..Sengaje mau dimasukkan birthday story anak sulung ku walau sudah lama..semoga panjang umur ya anakku dan menjadi seorang anak yang baik . Majlis yang dirancang pada 5 April 2009 dah pon berakhir bagaikan mimpi menjadi kenyataan…sangat hepy.. ; )..malam ituh, aku tersenyum sensorang x buley tido cam org angau ke haper…


TERIMA KASIH yang sangat tidak terhingga kepada suami yang amat dicintai kerane bg keizinan dan sokongan dari segi poketmuh ituh…yelah..tanpa keizinan muh ituh..tadalah aku dapat menjempot si En. Badut kan..dan sikap sporting mu yang amat sangat dihargai…waaa…tiap2 bulan April dapat bonus..leh r wat besday e-sha setiap tahun!!!buley ker..buley ker? TERIMA KASIH juge utk ayah dan emak kerana sudi menaje lokasi dan sgt bertungkus-lumus..pelan asal nak wat kat bawah rumah sewa jer..hahah..jimat lg..sbb xyah pasang khemah dah! Tp da ader pelawaan…ok kan je lah…BIG THANKS juge kat asu yang taje sate..mashih bbyak!lebiuuu!dan adek2kuh..yg men top-up belon yg ter pecah akibat cuace dan membuat burger utk tetamu. Lagi2 penghargaan yang lg sangat besar di atas pemberian hadiah kepada anak kuh yang x comel tp cun ituh..ibunyer sgt seronok hokeh!!! rase nak tido jer ngan baju2 yang e-sha dapat tuh…hadiah len pon sgt bergune kpd e-sha utk beliau bermain secara leka bile ibunyer mau membuat keje… trimas!trimas!

Pada pg hari kejadian, kami suami isteri baru mensebukkan diri mengepam belon..tp sbnrnyer awal sgt laa..kerna selepas itu satu demi satu belon meletop! Haduh!!!E-sha selame inih x pernah dgr belon meletop da pon mendgrnyer…ader yg termenangis dan ader riak muke yg mcm tada dgr ape2..pastu kami sefamily yg x berape ramai nih sebuk2 menyapu, bentang tikar lah, susun meja kerusi la..skirting..bla..bla..bla..dan tak luper nak mengecas mate e-sha agar beliau akan cergas d ptg harinye…tp…mimpinyer bertahan 30 minit cenggitu ajo…sbb kawan ayah seorang makcik nih..amatlah riuh orgnyer..hahah! tada kesah lah tuh…dia dan suami dtg dr sunway nak menggoreng nugget, fishball, ayam di rumah kami…huhuhuhu!!!org pasar mlm, mesti kelllasss gorengannye..dek e-sha da bgn, kami bwk je lah dia pi serdang amik kek besday n cupcakes..hari da hujan…sgt rase x besh! Tambah x besh…blk rumah baru perasan sala eja name e-sha atas kek! Badmoooood….hari hujan..sala eja…bendera yg bergantungan..lencun dan terkoyak, karpet basah…sabar ika…sabar…dugaan…

Sbl jam 4..hujan da berenti gituu….topup belon yg pecah, makanan pon da di susun2 kat meja bufet..siap2kan diri n E-Sha….turun2 tgk member2 IG da dtg…yezzzz!!! my mood kembali semuler…

Majlis E-sha ni diserikan dengan En. Badut…memule je die dtg..dah conteng muke adek sepupu aku yang sangat sporting..pastuh adelah jugak 2 3 budak join sekali…aku da start syok bile ramai org da dtg..termasuklah bob n family, fazli n family,jiran2 dan lenlain..especially ct n kawannyer yg sanggup mai dari kedah dan amek coti plaks pada hari ituh..selepas ituh..aku tada igt ape dah..walaupon hujan turun secara renyai2..aku tada nak badmood dah….En. badut meriangkan bebudak dan org besar..aku hepy!! Dan aku sebuk!! E-Sha??? E-sha kene hepy tawww sebaik sahaja E-sha da pandai membace dan mentengok gambar2 peristiwa inih..Pas bacaan doa oleh tokwan..episod menjamu selera lah pulak..menu yg ade..mihun sup, sate, burger, nugget, ayam goreng, fishball, dadih, oren, agar2 cendol, bubur kacang, air oren dan teh tarek.


Pada waktu yang same en. Badut sambung menconteng muke..pastuh die membagi-bagi belon…aku laks sebuk atur kek… Acara potong kek nih dijoin sekali ngan adek2 sepupu aku merangkap pakcik dan makcik2 E-Sha yang lahir pada bulan april juge..waa…reramai lg syiok oooo… Selepas acara bernyanyian hepy besday secara kuat dan lantang dan potong kek dan berposing…En. Badut memulakan games nyer..teka teki lah hape lah..maaf..x dapat cerite scr detail kerna tiada sangat berada di tempat kejadian…sibuk..takut de budak tak dapat party hat or party pack….tp yang pasti…SUNGUUH HAPPENING dan lucu !!





Hahah!! Citer pasal E-sha..sangat lah anggun ngan gaun nyer berbunge ungu..sweet sungguh! Berkelakuan amatlah baek..xmo ngan org laen..ibu ngan ayah die jer dia nak..haduh! berape kerat je yg dapat mendokongnyer..yg aku perasan, naz(abg angkat arez), mak n bbsiter e-sha je lah…..yg len sekadar mengacah ajo…..susah ye e-sha jadik budak cun nih!!kuikui!! cian beliau..jadik sangatlah letih menahan mate yg juge mengantuk..seb baek xder lah mengamuk yang sakan..


Bile hari semakin petang, hujan pon tada nak berhenti jua..bos en. Badut dtg membantu anak buahnya..hahahah!!!!hadiah tak habis lg laaa…mengikut perjanjian selagi x habis hadiah.selagi tuh servisnyer on..tp aku dah risau sbb dah lebih mase kang kene bayar lebey..tp tada pon..begitulah jua harga servisnye..tp aku ralat jua koz en. Badut membagi hadiah kecil2 itu secara 2 3 kpd bebudak tuh..taulah nak habiskan cepat..kalo aku ader kat situ mesti aku da ckp..jgn bg bbyak..bg kat org sekeliling pon xper..kan kan..aku pon nak jugak!!!waaaa!!!!


Akhir citer…burger n buah oren ayah aku mendapat pujian..kate mereka…mane2 depa gi party x pernah jumper wat burger scr live…pulak tuh…buah oren pilihan ayahkuh…manis2 belaka tiada yg masam..ttp kalo kamu2 termakan yg masam..ya ampun ya…lagi satu isteri bos kepada en. Badut telah terpesona ngan coklat E-sha..hahah! x pernah jumper katenyer..tempah kat maner??aku jawab ..nih buat sendiri..kehkeh! mauk tempah kaaa kat aku….dan tok tam aku kate kat ayah aku…aku telah pecah tradisi!! Ngeh3..




 
Designed by Lena Graphics by Melany