Thursday, July 30, 2009

My 1st Tag!!


Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie:
Pemberi award neh aku panggil Kak Shima jer..terima kasih sudi meng"tag" yea..hahaha...lembab gile aku nak selesaikan 1st tag aku neh..
5 fakta menarik tentang Kak Shima neh adalah :-
1. Suka memasak - tak percaye..silalah melawat blog beliau...aku pon selalu jer try masakan yg beliau published dalam blog..hahaha..tp yg simple2 jer..
2. Beliau lah orang pertame yg jadik member blog yg ntahape2 neh..
3. Kak Shima neh manje ngan suaminyer..hahaha! hari tuh kan "saye terdengar akak bersembang2 ala2 manje gituh ngan cek abg tru hp"
4. Oh! Kek...Kak Shima neh pandai wat kek juge..aku da tempah dah dari beliau..best3! kuih mueh pon serba pandai..suke jer die neh mentoray macam2 masakan...kagum btol!!
5. Beliau juge seorang yang baek dan x kedekot ilmu..kalo x baek..xmo lah kawan! hahaha..thanks ye akak...sudi menjadi kawan saye dari sejak mule berjumpe di FBMK!..kihkihkih! tem tuh x kenal saper pon!!
Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :
1. Name somi ku Mohd. Mahrus B. Mainon. Org Tanjung Karang.
2. Name si anak Ariesha Nashwa..Kami panggil E-Sha jea..
3. Aku anak sulung dari 3 baradek..dan satu2nyer anak perempuan kepada pasangan En Hanusi dan Pn Noriani..
4. Pernah 3 kali frust bercinte (erk! tuh pon nak citer ke??)
5. Aku neh sangat2 dendam+benci ngan 2 org jer manusia di dunia ini..Sorang laki sorang pompuan..tp pompuan tuh bkn org yg rampas pakwe aku.hahahah! cesss! awat aku neh tertiberh jer..(bile la aku dapat memaafkan ngan betol2 ikhlas kan??)
6. mase tem sek.menengah dulu..aku pernah kene marah yg bukan kesalahan aku..tau dak ape aku buat?? hahahahahaha...aku tolak kerusi meje makan yg antik tuh smpi bunge kat kepala kerusi tuh patah..mase tuh mak pak aku dah kuar rumah..melihat akan kepatahan bunge kerusi tuh..aku cantumkan balik gitu aje..tp takot jugak weh!..then scr tibe2 adek lelaki aku dtg lalu tgn nyer terpegang kepala kerusi tersebut lalu tercabut balik..apakah tindakan aku....ahah! tak tahu! sape buat! kan da patah! adek aku cuak siot!!! ngeh3! jahat nyer aku tuduh die pulak..yg adek aku percaye die yg wat jadi patah..di akhir cerite..kerusi tuh dihantar blk ke kilang yg membuat nyer lalu diganti baru..dlm hal neh..xder sape pon kene marah..Cess!!
7. Ader kuiz teke kacang merah dalam sejenis radas makmal yg aku luper namenye..mirip kelalang kon tp besar...muncungnyer tirus sgt...TAU APE KAMI BUAT!!! kami buke penutup tuh dan kira la kacang merah ituh..ader 4 org budak pompuan termasuk aku..kira seploh2 pastuh msk dalam kotak kapur....hahahha! tau dak! nak kira bukan maen senang..cepat je..tp..ya Allah..nak masukkan balik kacang dalam radas makmal tuh sorang jer buleh buat...aku igt lagi kawan aku nih..May namenyer..mengigil tangan die nak masukkan balik dlm saat2 genting..tetibe sorang budak cina ni report secara kuat..CIKGU..ADE SEGELINTIR PELAJAR KIRA KACANG MERAH!!..ayat skema tul..tem neh kacang x abis masuk lagi neh!yg Cikgu kimia x percaye..die abaikan saje..hahahaha! tp sebaik sahaja cikgu matematik dtg pastuh melaungkan " Sape Ambil kacang merah saye??"..huhuhuhu...mujur siap da masukkan sume2 kacang tuh! fuhhhh~~~~di akhir citer...penyertaan kami satu kelas dibatalkan setelah disoal siasat walopun cikgu matematik pon x percaye yg kami telah mengirenyer..tp ampesss!!! hadiahnyer bukanlah selumayan mane...
8. Aku neh kalo kene selseme..teruk bagai...
9. Aku sedang nak menguruskan badan..
10. Aku mau pandai wat kek cam Kak Shima..adoyaiiii! bile mau pegi menuntut ilmu neh...
Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe ttg mereka :
Oh! maaf kan daku..ketika ineh aku tiada byk member blog lg..make award neh terhenti di sini saje..xperkan..kan...kan..

post signature

Friday, July 3, 2009

Aktiviti Kami Minggu Lepas

Owh! sengaja betul menghapdet cerite yg basi seminggu..en3 ini aku mau mencatat aper yg kitorg wat pada weekend yg lepas. Pada sabtu lepas (26/6/09) kami sekeluarga telah pulang ke Tangjung Karang yakni rumah mak mertuaku aka tempat kelahiran Incik Mahrus kite (IMK) lah. Kami bertolak seawal 8 pg dan sampai ke Tg. Karang kul seploh camtuh. Sampai2 sana IMK bgtau yang Karnival Bank Rakyat sedang berlangsung. Maka pada petang tersebut, kami sampai jua ke tapak karnival tersebut..Dah namenyer pon Karnival macam pesta lah juge gamaknyer...uish..meriah betul..Mujur gaklah kebetulan senang dapat parking. Suke betul tengok belon2 karekter kartun yang dijual..Aku pon tak melepaskan peluang membelikan Hello Kitty untuk E-Sha..Ibunyer gediks tul! Jangan taktau..heheh





Malam tersebut, kami dan keluarga mertua pulun makan durian lah pulak..musim durian kan sekarang nih..sana sini org juai durian..mane tak terlioq! hehe..


Keesokkan harinyer..lepas sarapan, IMK bawak E-Sha masuk hutan nak merentasi ke rumah lame MIL..aku plaks datang kendian..pas melawat2 sane..kami balik rumah MIL pastuh mandi2 n siap2 mau pulang dalam kul seploh tuh..



E-sha buat pertama kali dipakaikan baju kurung yang baru dibeli kat karnival kelmarin..mujur cun! Sebab pe pki baju kurung laks ni..huhu..sbb mau pegi kenduri kawen anak kak Jem kat Cheras Jaya. Kat sane jumper plak mak n ayah aku yg tumpangkan adek lelaki aku dan aweknyer ke kenduri anak kak Jem . Diorg mau pegi ke kenduri laen yg berdekatan ngan kawasan tuh..langsung diajaknyer kami ke kenduri kawen org tuh..Pas gi kenduri tuh..kami patah balik ke kenduri anak Kak Jem sebab belom mintak diri lagi nih kat tuan rumah..after meet each other, kami pi pulak kenduri cukur jambul cucu toktam aku ngan mak n awek adek aku Yanie. Ayah n adek balek rumah lah pulak...Pi pon x lame2, pas makan2..kami pon balik...Sebelom sampai rumah hantar yanie ke rumah sewanye dulu..mak ai..bawah rumah sewanye de kedai juai basikal..sekali lagi aku tak melepaskan peluang menghabiskan duit membelikan E-Sha 'kenderaan'..murah jerk!!


Aduh! cam marathon pulak...waktu malamnyer pulaks window shopping kat Alamanda..Sengaja mau memanfaatkan cuti IMK..bukannyer selalu tau!

Sekadar selingan yang bukan aktiviti hujung minggu,.....hari Isnin nyer pulak pi pasar malam kat Serdang, beli belon lagik untuk E-Sha..agaknyer..kami telah fanatik ngan belon...Aku beli belon ini adalah kerana aku menghargai kemahiran si penjual belon..ye r..siap leh buat berbentuk2 lagi..aku sangat suke..RM 1.50 jer..agaknyer kalo aku xder keje..aku nak juai belon lah..buleh ke? hehehehe...

post signature

Wednesday, July 1, 2009

kami sudah 2 tahun bersame...



Alhamdulillah, berkat dari yang Maha kuasa, kami bahagia setelah 2 tahun kami bersama. Ku doakan semoga hubungan ini kekal mesra, ceria, diserikan lagi dengan segala sokongan bagai....tolenrasi dan kerjasama yang utuh..dan aper yang penting..Saling sayang menyayang antara kami yang tanpa jemu..oh...xmo jemu plz...




Kami telah bertunang pada Bulan 9 tahun 2006 (luper plaks tarikh...tembak kang!!), diijabkabulkan pada 30hb Jun 2007 (semalam lah 30hb Jun 2009 anniversary kami) dan disandingkan pada 7hb 7 2007.


Pada ulang tahun yang pertama, kami celebrate dengan mengadakan kenduri aqiqah dan cukur jambul untuk puteri kesayangan kami..Ye! kami telah memakai baju nikah kami semule..heheh!



Dan..semalam kami telah menyambut secara simple di rumah sewa kami..hanya kami bertiga! Untuk peristiwa ini, dek kerana teringin mau makan kek buatan kak Shima, make aku telah meng'order'nyer dari beliau..trimas sudi amek order..ini adalah kerna ku menghargai kemahirannye..



Incik Mahrus kite (IMK) balik kul seblas malam camtuh..sebelom tuh..aku telah berhempas pulak wat lauk..waa..lauk apakah ituh..menunyer adalah..



Rendang Ayam (cam nak raye plaks), sayur sawi goreng simple, telur rebus goreng (dpt dari kenduri anak Kak Jem) dan air suam (hauhauaha)...Cam x kene jerk menu nih?




IMK marah2 lah bile balek..ape kes?? Cuti x dapat daaaaa....aku try releks. Pelan minggu nih mau pi Pangkor tau..hancus lunyai! Menci! Pabila dok ngadu itu inih, IMK ternampak kek di atas meja...e eh! canteknyer kek...(ngeh3..mcmlah aku yg wat kek)

Tatkala itu, E-Sha laks ngulit2 nak bangun dari tido..wah..ini sudah bagus..leh r tangkapkan gmbr aku ngan IMK (E-Sha kicik lagi daaa)...Maka, bergambar ngan E-sha je lah ikot turn.


Sangat hepy bile tem tiop lilin spesel tuh..sebab E-Sha kan ader..pabila beliau jadik tukang tiop lilin yang tak bertauliah, amatlah lucu ngan aksi die tuh..geram!!


video

post signature

Ariesha Nashwa

Dengan bangganya, aku ingin memperkenalkan puteri sulungku... Ariesha Nashwa Binti Muhammad Mahrus nama diberi. Nama singkatan yang telah diilhamkan dari ibunye iaitu aku ialah E-Sha. E-Sha telah dilahirkan di Hospital Putrajaya pada 6hb April 2008 jam 8.27 minit pagi setelah 33 minggu di dalam kandungan dengan beratnyer ketika dilahirkan ialah 2.19 kg.
E-sha telah banyak melepasi citer2 yang menarik. Contohnyer Hari Kenduri Aqiqah dan Cukur Jambul, Hari raye nyer yang pertama, bercuti2 Mesia bersame ibu dan ayah tercinte..heheh..tem demam, peristiwa yang wat ibu n ayah sangat traumalah haper lah (aih menarik ker?), miles stone beliau dan lain2..ye lah E-sha skang dah Setahun 3 Bulan..Citer2 die mase baby hanya terlekat di ingatan kami sahaja..Xper lah.. kehidupan mesti diteruskan(aceceh!)..Selepas ini..pasti banyak catatan untuk E-Sha..ye! pasti..Sayang kamoo!




post signature

 
Designed by Lena Graphics by Melany